I lektiecaféen handler det ikke kun om dansk og regning
Der er nok mange i Hede- & Magleparken, der er på fornavn med Mogens og Gunhild.
De to har nemlig i en årrække stået bag den frivillige lektiecafé, der er forankret i beboerprojektet Hedegaven. Idéen til lektiecaféen, hvor børn kan få hjælp til lektierne efter skoletid, er skabt af Mogens Bager.
- I begyndelsen var lektiecaféen på skolen, men der kom næsten ikke nogen børn. Det kunne jeg ikke forstå, indtil jeg fik talt med dem. De sagde, at de ikke ville komme tilbage til skolen, når de havde fri – og så måtte vi jo finde andre lokaler.
I 15 år har Mogens hjulpet med dansk og regning. Gunhild Willumsen har været med i 13 år.
- Vi hjælper børn fra 0. til 3. klasse og dem i modtagerklasserne. I de klasser sidder der fx børn fra Nepal, Iran, Polen, Filippinerne og Nigeria.
- Men det hele handler altså ikke kun om lektier. Vi bruger også meget tid på at tale om højtider og traditioner her og i de lande, som børnene oprindeligt kommer fra. Mange kommer jo fra kulturer, der er noget anderledes end vores. Mit indtryk er, at børnene er meget nysgerrige på vores kultur, siger Mogens.
Sjovt at være sammen
På Hedegårdsskolen, der ligger op ad Hede- & Magleparken, er der klasser, hvor børnene kommer fra 16 forskellige lande.
- Og det er super godt. For så taler de ikke bare deres eget sprog, men finder et fællessprog i det danske, forklarer Mogens.
Det er ikke altid, børnene kommer alene i lektiecaféen. Det sker, at pædagogerne fra skolen dukker op med børn, der har brug for lidt ekstra undervisning.
- Men det er naturligvis altid efter aftale med forældrene, siger Gunhild.
Det er ikke kun bogstaver og tal, der trækker børnene til lektiecaféen.
- Nej, mange kommer også for at snakke og tegne. Vi kommer med lidt ekstra omsorg, smiler Gunhild.
Et generationsmøde
Mogens og Gunhild siger samstemmende, at det er sjovt at være sammen med børnene.
- Jeg får sådan nogle gode samtaler, og det giver mig et indblik i deres liv, fortæller Gunhild.
Mogens nikker.
- Når jeg går en tur nede i byen, så er der mange herfra, der kommer hen og hilser på.
Mikala Rossing, der er projektleder i Hedegaven, ser også lektiecaféen som mere end et sted, hvor man kan få hjælp til at skrive og regne.
- Det er jo et kultur- og generationsmøde. Vi har også set børn, der ikke har sagt et ord, da de kom. Men sikke de snakker nu.
Lektiecaféen er åben hver torsdag fra kl. 14 til 16 og har til huse i BFO Hedegården, Magleparken 10.
Billedet øverst på siden er fra lektiecaféen en torsdag i november. Fra venstre: Mikala Rossing, Gunhild Willumsen og Mogens Bager. Du kan klikke på billedet for at gøre det større.
Tilbage